fbpx

Умъртвяване на зъб (вадене на нерв)

Какво представлява?

Умъртвяването на зъб (по известно сред пациентите като „вадене на нерв“ ) е манипулация, при която се премахва пулпата. Най- често се прилага при възпалителни заболявания на пулпата(пулпит), резултат от кариес. Микроорганизмите достигат до вътрешността на зъба и предизвикват възпаление. Това се изразява с различна по характер болка- периодична, постоянна, пулсираща, остра, тъпа. Чрез специални инструменти се почистват кореновите канали и се запълват с подходящи материали.

Свържете се с нас

и Получете Безплатна Телефонна Консултация

За запазване на час:

nhif_logo

или

Можете да оставите Вашите контакти и наш служител ще се свърже с Вас за запазване на час в удобно за Вас време:


  🦷 Кои са предимствата?
  → Към умъртвяването на зъб или така нареченото кореново лечение се прибягва само в краен случай, когато зъбът не може да бъде спасен чрез други по-консервативни методи. Процедурата е по-сложна и трудоемка, но води до премахване на инфекцията. Елиминира се дискомфорта/болката и се предотваратя потенциално бъдещо усложнение. Зъбът се спасява от екстракция и остава в зъбната редица.

  📌 Кога се препоръчва?
  → Ако един кариес не се лекува, той прогресира и достига до зъбната пулпа, която се инфектира и възпалява. Развива се пулпит. Започват спонтанни болки от студено и топло предимно през нощта, които са пулсиращи и трудно се повлияват от аналгетици.
  → При некроза и гангрена на зъбната пулпа.
  → При нелекувани пулпити, усложнили се до периодонтити.
  → При травма, която засяга инервацията и кръвообращието на зъба.
  → При усложнена фрактура на коронка, при която се открива пулпата на зъба и не могат да бъдат приложени биологични методи на лечение.
  → Когато зъбът има лошо разположение и при изпиляването му с цел протезиране има опасност да се засегне пулпата, се налага неговото умъртвяване devitalisatio pro causa protetica (често се среща и термина „вадене на нерв“). Или ако изпиляването е много близо до пулпата и това би довело до чувствителност, болка и опасност от бъдещо засягане на нерва.

  ✅ Какво е важно да знаете?
  Кореновото лечение е комплексна процедура и неговият успех зависи както от анатомията и състоянието на лекувания зъб, така и компетенциите на денталния лекар. Поради тази причина макар и рядко е възможно възникването на усложнения, най-честите от които са счупването на инструмент в кореновия канал и перфорация (преминаване през стените на зъба). Развитието на денталната медицина предлага съвременни начини за справяне с тези проблеми, когато е възможно и запазване на зъба. Умъртвяването на зъб / Изваждането на нерв води до отслабване на твърдите зъбни тъкани. Те стават по крехки и трошливи. Възможна е промяна в цвета. След края на ендодонтското лечение е нормално да се усеща лек дискомфорт в резултат от механичната обработка и използваните медикаменти, който обикновено отшумява до 1-2 седмици.

  🔸 Какво включва процедурата?
  1) Кореновото лечение може да се извърши в едно или повече посещения в зависимост от зъба дали е еднокоренов или многокоренов и колко е напреднало заболяването.
  2) По преценка на лекаря лечението започва с поставяне на упойка и премахване на нервите на зъба със специални инструменти.
  3) Зъбът се изолира много добре с кофердам, за да се предотврати допълнителна инфекция.
  4) Ако има засегнати тъкани от кариес, те се премахват.
  5) Чрез енодонтски кавитет се стига до пулпната камера и тя се открива добре, за да се видят кореновите канали.
  6) Премахва се пулпата от пулпната камера от кореновите канали.
  7) Каналите се обработват механично чрез специални инструменти и се разширяват.
  8) По време на механичната обработка се използват разтвори за химична обработка, които подпомагат отстраняването на инфектираната тъкан и дезинфекцията.
  9) По преценка на лекаря в кореновите канал може да се постави лекарство , което да подпомогне елимиране на микрофлората.
  10) След като инфекцията е овладяна и кореновите канали са обработени се пристъпва към тяхното запълване, което се осъществява със специални за целта паста и гутаперкови щифтове. Целта е да се запечатат кореновите канали и да не се допусне повторна инфекция.
  11) Постявя се пломба.

  Нашият екип

  Д-р Ивета Цанова

  Д-р Ивета Цанова, завършила Факултет по дентална медицина към Медицински университет, гр. София, през 2017.
  Член на български зъболекарски съюз.
  С интерес към естетична стоматология и ендодонтията. Посещавала е множество лекции и курсове, български и чуждестранни, постоянно обогатяваща се, като следи новите трендове. Старае се да подхожда към всеки пациент персонално. Денталната медицина е нейното призвание.

  За запазване на час: +359 87 778 8557

  Д-р Вяра Петрова

  Д-р Вяра Петрова завършва Факултет по дентална медицина към Медицински университет, гр. София, през 2023. Член на български зъболекарски съюз. Има засилен интерес към диагностиката на дентални заболявания, естетичната възстановителна стоматология и към ендодонтията. Посещавала е курсове и лекции в тези области. Ентусиазирана, комуникативна и обичаща клинични предизвикателства. Практиката я усъвършенства все повече.

  За запазване на час: +359 87 778 8557

  Д-р Вилиана Ботушанова

  Д-р Вилиана Ботушанова завършва Факултет по дентална медицина към Медицински университет, гр. София, през 2024. Член на български зъболекарски съюз. Има интерес към естетичната стоматология. Активна и дейна, като студент е организатор на студентски конгрес IBCS две поредни години. Страхотно попълнение към колектива. Отличава се със спокойствие и позитивизъм, любознателност и старание.

  За запазване на час: +359 87 778 8557

  Нашите предимства

  Дентална клинка Face ID – екип от отлични зъболекари в град София:

  icon1

  Висока квалификация и прекрасно отношение

  Нашият екип е съставен от прекрасни професионалисти, които имат лична грижа към всеки казус и пациент.

  icon2

  Високотехнологично оборудване

  Разполагаме с високотехнологично оборудване, което позволява на нашите специалисти най-добра грижа към пациентите ни.

  nhif_logo

  Работим с НЗОК

  Ние сме дентална клиника, която работи по здравна каса и дава възможност за запазване на час със зъболекар по НЗОК.

  icon4

  С намалена болка

  Използваме модерна технология за упойка, която селектира локално нужната зона, с което намалява усещането за болка до минимум.

  Отличия, обучения и сертификати

  Нашата клиника

  Отзиви

  Face ID - Dental Clinic
  5.0
  На база на 30 отзива
  powered by Google
  Yani BuchkovYani Buchkov
  09:10 01 Mar 23
  Страхотен професионализъм и уникално отношение към пациента. С две ръце препоръчвам, наистина! Клиниката е с модерен дизайн, хигиената е на адски много високо ниво, което бе важно за мен, атмосферата те кара наистина да се отпуснеш. Д-р Цанова е уникален специалист, много внимателна, безпогрешна във всяко едно отношение по отношение на работата си. Говори човек, който има фобия от малък към тези неща, така че наистина щом мен успяха да успокоят и спечелят, разбирайте за какво става въпрос. Силно препоръчвам!!!!
  Vanessa NenovaVanessa Nenova
  19:39 17 Jan 23
  Когато става дума за здраве, съм доста внимателна в избора си, а с тази клиника определено останах доволна. Поверих се в ръцете на страхотен екип от професионалисти със страхотно отношение!
  Dima TsanovaDima Tsanova
  15:02 17 Jan 23
  Клиниката е много добре оборудвана, а отношението към пациентите - чудесно. Много удовлетворяващо е да видиш толкова млади хора, да работят така професионално.
  Petko BelovPetko Belov
  16:05 04 Jan 23
  Силно препоръчвам! Професионално отношение, отлични цени и най модерна техника. Успяха да излекуват зъб който два други кабинета не успяха!
  Maya IvanovskaMaya Ivanovska
  09:52 04 Jan 23
  Страхотен професионализъм и мило отношение от страна на зъболекарите в клиниката. Имат страхотен личен подход към пациентите. Атмосферата също е приятна - чисто и уютно. Препоръчвам!
  js_loader

  Запазете час

  Наличие на безплатен паркинг

  Свободни места за Вашето удобство - паркинг локация

  Удобен градски транспорт

  До нас спират линии 67 и 102 на градския транспорт

  Koнтакти

  Свържете се с нас

  и Получете Безплатна Телефонна Консултация

  За запазване на час:

  nhif_logo

  или

  Можете да оставите Вашите контакти и наш служител ще се свърже с Вас за запазване на час в удобно за Вас време