fbpx

Пломба

Какво представлява?

Лечението на кариеса се състои в премахването на засегнатите твърди тъкани и въстановяването им с подходящ материал- пломба. В нашата клиника използваме висококачествени фотополимерни материали. Пломбите се моделират според релефа и цвета, така че да станат неразличими от естествения зъб.

Свържете се с нас

и Получете Безплатна Телефонна Консултация

За запазване на час:

nhif_logo

или

Можете да оставите Вашите контакти и наш служител ще се свърже с Вас за запазване на час в удобно за Вас време:


  🦷 Кои са предимствата?
  → Пломбите (още нар. обтурации) се поставят след отстраняване на малки дефекти по зъбите. Цели се възстановяване на загубената анатомична форма на зъба и контактите му със съседните и срещулежащи зъби. В зависимост от използвания материал пломбите могат да бъдат от амалгама, химиополимер или фотополимер. Последните са най-често използвани. Предимствата им са , че съчетават функционалност и естетика- имат здравина близка до тази на зъбните тъкани, а по цвят, блясък и прозрачност се доближават максимално до естествения зъб.

  📌 Кога се препоръчва?
  → при лечение на кариес
  → при наличие на стари пломби, подлежащи на смяна заради дефект, преоцветяване или наличие на вторичен кариес под нея
  → за възстановяване на отчупени от зъба парченца

  При наличие на големи дефекти, те НЕ могат да се възстановят с пломба. В такъв случай се обсъждат вариантите с фасети или коронки. Лечението на кариес не трябва да се пренебрегва, тъй като това би довело до усложнение със засягане на кръвообращението и инервацията на зъба, при което ще се наложи неговото умъртвяване.

  ✅ Какво е важно да знаете?
  Поставянето на пломба става в едно посещение и не е свързано със сериозни рискове. Съществуват така наречените индиректни обтурации, при които се налага повече от едно посещение. Те се използват предимно за възстановяване на разрушени в по-голяма степен дъвкателни зъби, при които би било невъзможно изработването на добър контур на възстановяване директно в устата. Напитки и храни могат да се консумират непосредствено след поставянето на естетичната пломба. В случай че Ви е била поставена упойка, препоръчително е да изчакате ефектът й да отмине, тъй като в противен случай може да се прехапете. Усещането на лек дискомфорт след поставяне на пломба е напълно нормално, но трябва да намалява. Ако това не се случва, причини за продъжаващия дискомфорт могат да бъдат:
  → Незагладени повърхности и ръбове, които водят до евентуално дразнене, възпаление и кървене на венеца.
  → Недобрите контакти със съседни зъби- за тях ще ви подскажат задържането на храна и възпалението на венеца на съответното място.
  → Недобрите контакти със срещулежащите зъби- за тях ще разберете по неотминаващата болка и чувството, че зъбът е ,,висок“. Така той понася повече от определеното за него натоварване, което ще доведе до неговото травмиране.

  Във всички случаи посетете Вашият зъболекар, за да установи какъв е проблемът.

  🔸 Какво включва процедурата?
  1) Процедурата започва с поставяне на упойка, осигуряваща психически и физически комфорт на пациента.
  2) Засегнатите от кариес зъбни тъкани се отстраняват.
  3) Зъбът се почиства с цел премахване отпилките, останали след обработката, както и евентуална микрофлора.
  4) Зъбът се изолира от слюнката, за да се предпази от реинфекция.
  5) Ако дефектът е прекалено дълбок и е близо до зъбната пулпа, може да се сложи подложка- материал, който изолира и я предпазва.
  6) Нанася се слой от материал, предназначен за да свърже зъба с пломбата.
  7) Следва поставянето на пломбата, което става послойно.
  8) Финални корекции – премахване на ръбове, заглаждане, полиране.
  9) Проверка на контактите със съседните и срещулежащите зъби.

  При индиректните пломби се взима отпечатък, който се изпраща в зъботехническа лаборатория. Там зъботехникът върху гипсов модел изработва формата на пломбата със съответния материал и я връща обратно към денталния лекар, който я циментира на мястото на дефекта.

  Преди/След

  Нашият екип

  Д-р Ивета Цанова

  Д-р Ивета Цанова, завършила Факултет по дентална медицина към Медицински университет, гр. София, през 2017.
  Член на български зъболекарски съюз.
  С интерес към естетична стоматология и ендодонтията. Посещавала е множество лекции и курсове, български и чуждестранни, постоянно обогатяваща се, като следи новите трендове. Старае се да подхожда към всеки пациент персонално. Денталната медицина е нейното призвание.

  За запазване на час: +359 87 778 8557

  Д-р Вяра Петрова

  Д-р Вяра Петрова завършва Факултет по дентална медицина към Медицински университет, гр. София, през 2023. Член на български зъболекарски съюз. Има засилен интерес към диагностиката на дентални заболявания, естетичната възстановителна стоматология и към ендодонтията. Посещавала е курсове и лекции в тези области. Ентусиазирана, комуникативна и обичаща клинични предизвикателства. Практиката я усъвършенства все повече.

  За запазване на час: +359 87 778 8557

  Д-р Вилиана Ботушанова

  Д-р Вилиана Ботушанова завършва Факултет по дентална медицина към Медицински университет, гр. София, през 2024. Член на български зъболекарски съюз. Има интерес към естетичната стоматология. Активна и дейна, като студент е организатор на студентски конгрес IBCS две поредни години. Страхотно попълнение към колектива. Отличава се със спокойствие и позитивизъм, любознателност и старание.

  За запазване на час: +359 87 778 8557

  Нашите предимства

  Дентална клинка Face ID – екип от отлични зъболекари в град София:

  icon1

  Висока квалификация и прекрасно отношение

  Нашият екип е съставен от прекрасни професионалисти, които имат лична грижа към всеки казус и пациент.

  icon2

  Високотехнологично оборудване

  Разполагаме с високотехнологично оборудване, което позволява на нашите специалисти най-добра грижа към пациентите ни.

  nhif_logo

  Работим с НЗОК

  Ние сме дентална клиника, която работи по здравна каса и дава възможност за запазване на час със зъболекар по НЗОК.

  icon4

  С намалена болка

  Използваме модерна технология за упойка, която селектира локално нужната зона, с което намалява усещането за болка до минимум.

  Отличия, обучения и сертификати

  Нашата клиника

  Отзиви

  Face ID - Dental Clinic
  5.0
  На база на 30 отзива
  powered by Google
  Yani BuchkovYani Buchkov
  09:10 01 Mar 23
  Страхотен професионализъм и уникално отношение към пациента. С две ръце препоръчвам, наистина! Клиниката е с модерен дизайн, хигиената е на адски много високо ниво, което бе важно за мен, атмосферата те кара наистина да се отпуснеш. Д-р Цанова е уникален специалист, много внимателна, безпогрешна във всяко едно отношение по отношение на работата си. Говори човек, който има фобия от малък към тези неща, така че наистина щом мен успяха да успокоят и спечелят, разбирайте за какво става въпрос. Силно препоръчвам!!!!
  Vanessa NenovaVanessa Nenova
  19:39 17 Jan 23
  Когато става дума за здраве, съм доста внимателна в избора си, а с тази клиника определено останах доволна. Поверих се в ръцете на страхотен екип от професионалисти със страхотно отношение!
  Dima TsanovaDima Tsanova
  15:02 17 Jan 23
  Клиниката е много добре оборудвана, а отношението към пациентите - чудесно. Много удовлетворяващо е да видиш толкова млади хора, да работят така професионално.
  Petko BelovPetko Belov
  16:05 04 Jan 23
  Силно препоръчвам! Професионално отношение, отлични цени и най модерна техника. Успяха да излекуват зъб който два други кабинета не успяха!
  Maya IvanovskaMaya Ivanovska
  09:52 04 Jan 23
  Страхотен професионализъм и мило отношение от страна на зъболекарите в клиниката. Имат страхотен личен подход към пациентите. Атмосферата също е приятна - чисто и уютно. Препоръчвам!
  js_loader

  Запазете час

  Наличие на безплатен паркинг

  Свободни места за Вашето удобство - паркинг локация

  Удобен градски транспорт

  До нас спират линии 67 и 102 на градския транспорт

  Koнтакти

  Свържете се с нас

  и Получете Безплатна Телефонна Консултация

  За запазване на час:

  nhif_logo

  или

  Можете да оставите Вашите контакти и наш служител ще се свърже с Вас за запазване на час в удобно за Вас време