fbpx

Коронка на зъб

Какво представлява?

Когато зъбите са девитализирани, имат големи обтурации и е възможно да се фрактурират, се налага изработването на корони. При тях зъбът се подготвя по специфичен начин и зъботехникът изработва постоянната корона от подходящ материал. Короните могат да са металокерамични, циркониеви или изцяло керамични.

Свържете се с нас

и Получете Безплатна Телефонна Консултация

За запазване на час:

nhif_logo

или

Можете да оставите Вашите контакти и наш служител ще се свърже с Вас за запазване на час в удобно за Вас време:


  🦷 Кога се препоръчва?
  → В резултат на кариеса и неговите усложнения , зъбите загубват дъвкателните си и фонетични функции. Понякога зъбите са до такава степен разрушени, че пломбата няма как да възстанови липсващите тъкани и с времето биха последвали фрактури и травми на зъба В такива случаи се налага изработването на зъбна коронка.

  📌 Кои са предимствата?
  → Едното от предимствата на зъбните корони е резистентността срещу дъвкателните сили, която при умъртвени зъби с пломби е по-малка. Освен механичните проблеми , водещи до пренатоварване на зъба ,при умъртвените зъби се наблюдава намалена здравина на самата зъбна тъкан – емайл и дентин, зъбите стават по-малко еластични и по-чупливи. По този начин се набюдава риска от разцепване на зъба. Зъбните корони предотвратяват този риск. Друго предимство на поставяне на зъбни корони на умъртвени зъби е податливостта на умъртвени зъби към вторичен кариес , дължащ се на микропросмукването между пломбата и зъбните тъкани. Още едно предимство на зъбните корони е устойчивостта във времето и запазването на цвета.

  ✅ Какво е важно да знаете?
  → Важно е да сме запознати с планирането, с процеса на изработване на зъбни корони и подготовката на самия зъб и пародонта. Всички конструкции се изработват по съвременни технологии и от максимално здрави естетични и биологично поносими материали като цирконий, пресована керамика, металокерамика като в зависимост от клиничния случай се избира най-подходящ материал.

  🔸 Какво включва процедурата?
  → Процедурата на изработването включва на първо място преглед от лекаря по дентална медицина, определяне на материала за протезиране, оценка на състоянието на венците и ако се налага назначаването на рентгенография за оценка на ендодонтското лечение, ако зъба е умъртвяван.Подготовката на зъба за протезиране включва премахването на остатъци от стара пломба или лечение на кариес, почистване на венците. Изпиляването за зъбна коронка може да бъде прагово, като в областта на зъба се оформя праг или безпрагово , което осигурява по-голяма стабилност. Следват етапите на вземане на отпечатък, изработване на временна корона, изработване на постоянната корона от зъботехник. Готовата зъбна корона се изпробва, коригира се при необходимост и се циментира постоянно.

  Преди/След

  Нашият екип

  Д-р Ивета Цанова

  Д-р Ивета Цанова, завършила Факултет по дентална медицина към Медицински университет, гр. София, през 2017.
  Член на български зъболекарски съюз.
  С интерес към естетична стоматология и ендодонтията. Посещавала е множество лекции и курсове, български и чуждестранни, постоянно обогатяваща се, като следи новите трендове. Старае се да подхожда към всеки пациент персонално. Денталната медицина е нейното призвание.

  За запазване на час: +359 87 778 8557

  Д-р Вяра Петрова

  Д-р Вяра Петрова завършва Факултет по дентална медицина към Медицински университет, гр. София, през 2023. Член на български зъболекарски съюз. Има засилен интерес към диагностиката на дентални заболявания, естетичната възстановителна стоматология и към ендодонтията. Посещавала е курсове и лекции в тези области. Ентусиазирана, комуникативна и обичаща клинични предизвикателства. Практиката я усъвършенства все повече.

  За запазване на час: +359 87 778 8557

  Д-р Вилиана Ботушанова

  Д-р Вилиана Ботушанова завършва Факултет по дентална медицина към Медицински университет, гр. София, през 2024. Член на български зъболекарски съюз. Има интерес към естетичната стоматология. Активна и дейна, като студент е организатор на студентски конгрес IBCS две поредни години. Страхотно попълнение към колектива. Отличава се със спокойствие и позитивизъм, любознателност и старание.

  За запазване на час: +359 87 778 8557

  Нашите предимства

  Дентална клинка Face ID – екип от отлични зъболекари в град София:

  icon1

  Висока квалификация и прекрасно отношение

  Нашият екип е съставен от прекрасни професионалисти, които имат лична грижа към всеки казус и пациент.

  icon2

  Високотехнологично оборудване

  Разполагаме с високотехнологично оборудване, което позволява на нашите специалисти най-добра грижа към пациентите ни.

  nhif_logo

  Работим с НЗОК

  Ние сме дентална клиника, която работи по здравна каса и дава възможност за запазване на час със зъболекар по НЗОК.

  icon4

  С намалена болка

  Използваме модерна технология за упойка, която селектира локално нужната зона, с което намалява усещането за болка до минимум.

  Отличия, обучения и сертификати

  Нашата клиника

  Отзиви

  Face ID - Dental Clinic
  5.0
  На база на 30 отзива
  powered by Google
  Yani BuchkovYani Buchkov
  09:10 01 Mar 23
  Страхотен професионализъм и уникално отношение към пациента. С две ръце препоръчвам, наистина! Клиниката е с модерен дизайн, хигиената е на адски много високо ниво, което бе важно за мен, атмосферата те кара наистина да се отпуснеш. Д-р Цанова е уникален специалист, много внимателна, безпогрешна във всяко едно отношение по отношение на работата си. Говори човек, който има фобия от малък към тези неща, така че наистина щом мен успяха да успокоят и спечелят, разбирайте за какво става въпрос. Силно препоръчвам!!!!
  Vanessa NenovaVanessa Nenova
  19:39 17 Jan 23
  Когато става дума за здраве, съм доста внимателна в избора си, а с тази клиника определено останах доволна. Поверих се в ръцете на страхотен екип от професионалисти със страхотно отношение!
  Dima TsanovaDima Tsanova
  15:02 17 Jan 23
  Клиниката е много добре оборудвана, а отношението към пациентите - чудесно. Много удовлетворяващо е да видиш толкова млади хора, да работят така професионално.
  Petko BelovPetko Belov
  16:05 04 Jan 23
  Силно препоръчвам! Професионално отношение, отлични цени и най модерна техника. Успяха да излекуват зъб който два други кабинета не успяха!
  Maya IvanovskaMaya Ivanovska
  09:52 04 Jan 23
  Страхотен професионализъм и мило отношение от страна на зъболекарите в клиниката. Имат страхотен личен подход към пациентите. Атмосферата също е приятна - чисто и уютно. Препоръчвам!
  js_loader

  Запазете час

  Наличие на безплатен паркинг

  Свободни места за Вашето удобство - паркинг локация

  Удобен градски транспорт

  До нас спират линии 67 и 102 на градския транспорт

  Koнтакти

  Свържете се с нас

  и Получете Безплатна Телефонна Консултация

  За запазване на час:

  nhif_logo

  или

  Можете да оставите Вашите контакти и наш служител ще се свърже с Вас за запазване на час в удобно за Вас време