fbpx

Възпалени венци

Какво представлява?

🦷 Признаци и симптоми:
→ Възпалението на венците е често срещано състояние, което пациентите могат да забележат навреме и задължително да посетят дентален кабинет. Едни от признаците и симптомите, които пациентите могат да забележат, са болка и зачервяване на венците, съчетано с кървене при миене на зъби. Пациентите могат да забележат, че венците са подути и оточни, с променена текстура, болезнени. При напредване на инфекцията, може да бъде забелязано наличие на гной. Някои пациенти могат да забележат поява на лош дъх, което също би могло да бъде симптом на възпаление.

Свържете се с нас

и Получете Безплатна Телефонна Консултация

За запазване на час:

nhif_logo

или

Можете да оставите Вашите контакти и наш служител ще се свърже с Вас за запазване на час в удобно за Вас време:


  📌 Причини и причинители:
  → Основният причинител на възпалението на венците е плаката, образувана от натрупването на микроорганизми и бактерии в устната кухина. Като първа и най-важна причина е неправилната орална хигиена и невъзможност за отстраняване на плаката от труднодостъпни места – например междузъбните пространства на дъвкателните зъби. Друга причина би могла да бъде травматично четкане и нараняване на венците. При някои хора възпалението може да бъде съпроводено с хормонален дисбаланс, кръвни заболявания, бременност, менструален цикъл, диабет. Съчетаването на тези фактори с плаката, би утежнило възпалението. Други влияещи фактори са отслабването на имунитета и прекалено високите нива на стрес, тютюнопушенето, консумацията на кисели храни.

  ✅ Как е нужно да се лекува:
  → Най-важното нещо, което трябва да включва лечението е премахването на плаката и зъбния камък – основните причиняващи фактори на възпалението. Единственият начин това да се случи качествено и правилно е извършването на процедурата от лекар по дентална медицина и почистването с ултразвук и последващо полиране на зъбните повърхности, което възпрепятства натрупването на плака върху почистените места. Главно условие за поддържането на здравето на венците е пациентът да продължи да спазва безупречна орална хигиена, включваща освен почистването с четка и паста, също така и допълнителни средства за орална хигиена, като конци за зъби и интердентални четки, вода за уста. Ако има съпровождащи заболявания, свързани с възпаление на венците, следва да бъдат контролирани от лекуващ лекар. Визитите за професионално отстраняване на зъбен камък и плака следва да бъдат на всеки 6 месеца, когато има нужда, дори през 4 месеца.

  🔸 Какво е важно да знаете:
  → Важно е пациентите да знаят, че визитите за професионално отстраняване на зъбен камък и плака следва да бъдат на всеки 6 месеца, а когато има нужда, дори през 4 месеца. Важно е да могат да разпознават симптомите, да спазват безупречна орална хигиена, включваща първо усвояване на техниката за четкане и след това допълнителните средства за орална хигиена.

  Ако пациентът забележи, че венците са оточни, зачервени и кървят – това е знак,че има възпалени венци. При това състояние е нужно професионално почистване на плака и зъбен камък за овладяване на инфекцията.

  Нашият екип

  Д-р Ивета Цанова

  Д-р Ивета Цанова, завършила Факултет по дентална медицина към Медицински университет, гр. София, през 2017.
  Член на български зъболекарски съюз.
  С интерес към естетична стоматология и ендодонтията. Посещавала е множество лекции и курсове, български и чуждестранни, постоянно обогатяваща се, като следи новите трендове. Старае се да подхожда към всеки пациент персонално. Денталната медицина е нейното призвание.

  За запазване на час: +359 87 778 8557

  Д-р Вяра Петрова

  Д-р Вяра Петрова завършва Факултет по дентална медицина към Медицински университет, гр. София, през 2023. Член на български зъболекарски съюз. Има засилен интерес към диагностиката на дентални заболявания, естетичната възстановителна стоматология и към ендодонтията. Посещавала е курсове и лекции в тези области. Ентусиазирана, комуникативна и обичаща клинични предизвикателства. Практиката я усъвършенства все повече.

  За запазване на час: +359 87 778 8557

  Д-р Вилиана Ботушанова

  Д-р Вилиана Ботушанова завършва Факултет по дентална медицина към Медицински университет, гр. София, през 2024. Член на български зъболекарски съюз. Има интерес към естетичната стоматология. Активна и дейна, като студент е организатор на студентски конгрес IBCS две поредни години. Страхотно попълнение към колектива. Отличава се със спокойствие и позитивизъм, любознателност и старание.

  За запазване на час: +359 87 778 8557

  Нашите предимства

  Дентална клинка Face ID – екип от отлични зъболекари в град София:

  icon1

  Висока квалификация и прекрасно отношение

  Нашият екип е съставен от прекрасни професионалисти, които имат лична грижа към всеки казус и пациент.

  icon2

  Високотехнологично оборудване

  Разполагаме с високотехнологично оборудване, което позволява на нашите специалисти най-добра грижа към пациентите ни.

  nhif_logo

  Работим с НЗОК

  Ние сме дентална клиника, която работи по здравна каса и дава възможност за запазване на час със зъболекар по НЗОК.

  icon4

  С намалена болка

  Използваме модерна технология за упойка, която селектира локално нужната зона, с което намалява усещането за болка до минимум.

  Отличия, обучения и сертификати

  Нашата клиника

  Отзиви

  Face ID - Dental Clinic
  5.0
  На база на 30 отзива
  powered by Google
  Yani BuchkovYani Buchkov
  09:10 01 Mar 23
  Страхотен професионализъм и уникално отношение към пациента. С две ръце препоръчвам, наистина! Клиниката е с модерен дизайн, хигиената е на адски много високо ниво, което бе важно за мен, атмосферата те кара наистина да се отпуснеш. Д-р Цанова е уникален специалист, много внимателна, безпогрешна във всяко едно отношение по отношение на работата си. Говори човек, който има фобия от малък към тези неща, така че наистина щом мен успяха да успокоят и спечелят, разбирайте за какво става въпрос. Силно препоръчвам!!!!
  Vanessa NenovaVanessa Nenova
  19:39 17 Jan 23
  Когато става дума за здраве, съм доста внимателна в избора си, а с тази клиника определено останах доволна. Поверих се в ръцете на страхотен екип от професионалисти със страхотно отношение!
  Dima TsanovaDima Tsanova
  15:02 17 Jan 23
  Клиниката е много добре оборудвана, а отношението към пациентите - чудесно. Много удовлетворяващо е да видиш толкова млади хора, да работят така професионално.
  Petko BelovPetko Belov
  16:05 04 Jan 23
  Силно препоръчвам! Професионално отношение, отлични цени и най модерна техника. Успяха да излекуват зъб който два други кабинета не успяха!
  Maya IvanovskaMaya Ivanovska
  09:52 04 Jan 23
  Страхотен професионализъм и мило отношение от страна на зъболекарите в клиниката. Имат страхотен личен подход към пациентите. Атмосферата също е приятна - чисто и уютно. Препоръчвам!
  js_loader

  Запазете час

  Наличие на безплатен паркинг

  Свободни места за Вашето удобство - паркинг локация

  Удобен градски транспорт

  До нас спират линии 67 и 102 на градския транспорт

  Koнтакти

  Свържете се с нас

  и Получете Безплатна Телефонна Консултация

  За запазване на час:

  nhif_logo

  или

  Можете да оставите Вашите контакти и наш служител ще се свърже с Вас за запазване на час в удобно за Вас време