fbpx

Периодонтит / Гранулом

Какво представлява?

🦷 Признаци и симптоми:
→ Периодонтитите биват хронични и остри процеси. Хроничните най-често протичат безсимптомно или пациентите се оплакват от дискомфорт при дъвчене. Обикновено се откриват при профилактични прегледи на рентгенова снимка, на която се вижда възпалението в костта. Хроничните процеси мога да се обострят и тогава се появява силна и постоянна болка. Острите процеси се характеризират с постоянна болка. В началната фаза на възпалението се усеща постоянна тъпа болка. При напредването на процеса тя става остра и пулсираща. Зъбът може да се усеща по-висок от останалите и да е чувствителен при допир.

Свържете се с нас

и Получете Безплатна Телефонна Консултация

За запазване на час:

nhif_logo

или

Можете да оставите Вашите контакти и наш служител ще се свърже с Вас за запазване на час в удобно за Вас време:


  📌 Причини и причинители:
  → Основните причини за възникването на периодонтит са пулпит, който не се лекува продължително време, както и провал на предишно кореново лечение. Възпалението преминава през кореновия канали и засяга костта като се образува кухина, пълна с възпалителна тъкан – образува се гранулом.

  ✅ Как е нужно да се лекува:
  → Лечението се извършва чрез почистване на корено-каналната система на зъба. Премахва се старата коренова заплънка, каналите се обработват до апекса и промиват по протокол за дезинфекция. Пристъпва се към запълване на зъба при липса на симптоматика и сухота в каналите. Запълването става с подходящи биопоносими материали, които херметизират корено-каналната система.

  🔸 Какво е важно да знаете:
  → За да се изясни диагнозата на зъба е необходимо да се направи рентгенова снимка. Тя служи, за да покаже наличието на възпаление в костта, счупени инструменти, стари заплънки, анатомията на каналите. Лечението може да се извърши в рамките на няколко посещения. Затрудненията могат да бъдат поради твърда заплънка, счупени инструменти, образуване на стъпала И прагове при предишно имструментиране, наличие на перфорации, образуване на калцификати в каналите. Ендодонтски лекуваните зъби трябва да бъдат проследявани рентгенографски.

  Периодонтитът се получава при остатъчна инфекция от кореновите канали. Когато инфекцията се локализира в костта около корена на зъба и се визуализира на рентгенова снимка като кръгла сянка, наричаме гранулом. Лечението на гранулома се осъществява чрез рутинно ендодонтско лечение за елиминиране на инфекцията.

  Преди/След

  Нашият екип

  Д-р Ивета Цанова

  Д-р Ивета Цанова, завършила Факултет по дентална медицина към Медицински университет, гр. София, през 2017.
  Член на български зъболекарски съюз.
  С интерес към естетична стоматология и ендодонтията. Посещавала е множество лекции и курсове, български и чуждестранни, постоянно обогатяваща се, като следи новите трендове. Старае се да подхожда към всеки пациент персонално. Денталната медицина е нейното призвание.

  За запазване на час: +359 87 778 8557

  Д-р Вяра Петрова

  Д-р Вяра Петрова завършва Факултет по дентална медицина към Медицински университет, гр. София, през 2023. Член на български зъболекарски съюз. Има засилен интерес към диагностиката на дентални заболявания, естетичната възстановителна стоматология и към ендодонтията. Посещавала е курсове и лекции в тези области. Ентусиазирана, комуникативна и обичаща клинични предизвикателства. Практиката я усъвършенства все повече.

  За запазване на час: +359 87 778 8557

  Д-р Вилиана Ботушанова

  Д-р Вилиана Ботушанова завършва Факултет по дентална медицина към Медицински университет, гр. София, през 2024. Член на български зъболекарски съюз. Има интерес към естетичната стоматология. Активна и дейна, като студент е организатор на студентски конгрес IBCS две поредни години. Страхотно попълнение към колектива. Отличава се със спокойствие и позитивизъм, любознателност и старание.

  За запазване на час: +359 87 778 8557

  Нашите предимства

  Дентална клинка Face ID – екип от отлични зъболекари в град София:

  icon1

  Висока квалификация и прекрасно отношение

  Нашият екип е съставен от прекрасни професионалисти, които имат лична грижа към всеки казус и пациент.

  icon2

  Високотехнологично оборудване

  Разполагаме с високотехнологично оборудване, което позволява на нашите специалисти най-добра грижа към пациентите ни.

  nhif_logo

  Работим с НЗОК

  Ние сме дентална клиника, която работи по здравна каса и дава възможност за запазване на час със зъболекар по НЗОК.

  icon4

  С намалена болка

  Използваме модерна технология за упойка, която селектира локално нужната зона, с което намалява усещането за болка до минимум.

  Отличия, обучения и сертификати

  Нашата клиника

  Отзиви

  Face ID - Dental Clinic
  5.0
  На база на 30 отзива
  powered by Google
  Yani BuchkovYani Buchkov
  09:10 01 Mar 23
  Страхотен професионализъм и уникално отношение към пациента. С две ръце препоръчвам, наистина! Клиниката е с модерен дизайн, хигиената е на адски много високо ниво, което бе важно за мен, атмосферата те кара наистина да се отпуснеш. Д-р Цанова е уникален специалист, много внимателна, безпогрешна във всяко едно отношение по отношение на работата си. Говори човек, който има фобия от малък към тези неща, така че наистина щом мен успяха да успокоят и спечелят, разбирайте за какво става въпрос. Силно препоръчвам!!!!
  Vanessa NenovaVanessa Nenova
  19:39 17 Jan 23
  Когато става дума за здраве, съм доста внимателна в избора си, а с тази клиника определено останах доволна. Поверих се в ръцете на страхотен екип от професионалисти със страхотно отношение!
  Dima TsanovaDima Tsanova
  15:02 17 Jan 23
  Клиниката е много добре оборудвана, а отношението към пациентите - чудесно. Много удовлетворяващо е да видиш толкова млади хора, да работят така професионално.
  Petko BelovPetko Belov
  16:05 04 Jan 23
  Силно препоръчвам! Професионално отношение, отлични цени и най модерна техника. Успяха да излекуват зъб който два други кабинета не успяха!
  Maya IvanovskaMaya Ivanovska
  09:52 04 Jan 23
  Страхотен професионализъм и мило отношение от страна на зъболекарите в клиниката. Имат страхотен личен подход към пациентите. Атмосферата също е приятна - чисто и уютно. Препоръчвам!
  js_loader

  Запазете час

  Наличие на безплатен паркинг

  Свободни места за Вашето удобство - паркинг локация

  Удобен градски транспорт

  До нас спират линии 67 и 102 на градския транспорт

  Koнтакти

  Свържете се с нас

  и Получете Безплатна Телефонна Консултация

  За запазване на час:

  nhif_logo

  или

  Можете да оставите Вашите контакти и наш служител ще се свърже с Вас за запазване на час в удобно за Вас време