fbpx

Пародонтоза / Пародонтит

Какво представлява?

🦷 Признаци и симптоми:
→ Пародонтитът е заболяване, което се характеризира със загуба на кост и на венечно прикрепване около зъбите. Характеризира се с възпаление и кървене от венците, оголване на зъбните шийки и корени, поради „отдръпване “ на венеца и разклащане на зъбите. С времето може да прогресира до такава степен, че зъбите да мигрират и пациентът да промени цялостната си захапка, а в краен етап на заболяването да се загубят зъби и да се понижи цялостното ниво на кост в долната и горната челюст. В много от случаите пародонтитът се развива вследствие на нелекуван гингивит (възпаление на венците). Той може да се развие около единични или група зъби, а също така и да обхване всички зъби.

Свържете се с нас

и Получете Безплатна Телефонна Консултация

За запазване на час:

nhif_logo

или

Можете да оставите Вашите контакти и наш служител ще се свърже с Вас за запазване на час в удобно за Вас време:


  📌 Причини и причинители:
  → Освен вследствие на нелекуван гингивит и натрупване на зъбен камък, появата и прогресията на пародонтита е свързана с неправилно изработени мостове и коронки, неправилно изработени междузъбни контакти на пломби. Това означава, че около тези конструкции или пломби постоянно се натрупва плака, резервоар на микроорганизми, започва отдръпване на венеца, възпаление, кървене и болка и образуване на така наречения „джоб „. Всичко това прогресира до загубата на кост. Друга причина е парафункции или т.нар. стискане и скърцане на зъби, водещи до натоварване на зъбите и пародонта и отслабването на колагеновите влакна, поддържащи здравето на пародонта. Причина биха могли да бъдат и неправилно изместени и позиционирани зъби. Пародонтит би могъл да съществува при деца и възрастни, като най-често прогресира с възрастта, тъй като намаляват възстановителните и защитни способности на организма. Основни рискови фактори за прогресия са тютюнопушенето и диабетът.

  ✅ Как е нужно да се лекува:
  → Пародонтитът няма пълно лечение. Целта на лечението е всъщност спирането на прогресията на заболяването и поддържането. Лечението се счита за успешно, когато се овладее възпалението и се спре по-нататъшната загуба на кост. Лечението е индивидуално, в зависимост от клиничния случай на пациента. На първо място трябва да бъдат отстранени причиняващите фактори – плака и зъбен камък, като тези визити са периодични и честотата им се определя в зависимост от стадия и прогресията на заболяването. Следва подмяна на неправилно изработени конструкции, подмяна на неправилно изработени пломби, лечение на кариес и усложненията му. При наличие на разклатени зъби, те следва да се шинират (привържат) към съседни здрави зъби. Това става ефективно посредством фибровлакно и композит, като процедурата се извършва в зъболекарския кабинет. Шиниране на повече зъби и дистални зъби, както и спирането на тяхното разклащане може да бъде осъществено чрез изработването на протетични конструкции. При по-обширна костна загуба се прави процедура за костозаместване, като костозаместителите могат да бъдат изработени от собствена кост или синтетични.

  🔸 Какво е важно да знаете:
  → Важно е пациентите да знаят, че има рискови фактори, които ускоряват и утежняват прогресията на пародонтита. Това са наследственият фактор, наличие на определени заболявания, които имат значение – например диабет. Пациентите с диабет трябва да контролират заболяването си, нивото на кръвната си захар и гликиран хемоглобин редовно при личния си лекар. Също така при тях визитите при лекаря по дентална медицина за лечение и поддържане на пародонтит трябва да бъдат по-чести. Тютюнопушенето също е рисков фактор и пушачите трябва редовно да посещават лекаря по дентална медицина за почистване и следене на прогресията на заболяването – 3, 6 месеца в зависимост от тежестта на случая.

  Лечението на пародонтита – пародонтоза зависи от неговата тежест. Главно то се състои в елиминирането на инфекцията чрез премахването на зъбния къмък над венеца и в дълбочина на пародонталните джобове чрез ултразвук и ръчни инструменти. Трябва да се елиминират местата, който задържат плака за максимално добро самопочистване и контрол на плаката. За добър успех е важно и грижите, които полага пациента относно устната хигиена- необходимо е много добро и правилно почисване чрез четка за зъби и допълнителните средства, които ще бъдат предназначени от зъболекаря.

  Нашият екип

  Д-р Ивета Цанова

  Д-р Ивета Цанова, завършила Факултет по дентална медицина към Медицински университет, гр. София, през 2017.
  Член на български зъболекарски съюз.
  С интерес към естетична стоматология и ендодонтията. Посещавала е множество лекции и курсове, български и чуждестранни, постоянно обогатяваща се, като следи новите трендове. Старае се да подхожда към всеки пациент персонално. Денталната медицина е нейното призвание.

  За запазване на час: +359 87 778 8557

  Д-р Вяра Петрова

  Д-р Вяра Петрова завършва Факултет по дентална медицина към Медицински университет, гр. София, през 2023. Член на български зъболекарски съюз. Има засилен интерес към диагностиката на дентални заболявания, естетичната възстановителна стоматология и към ендодонтията. Посещавала е курсове и лекции в тези области. Ентусиазирана, комуникативна и обичаща клинични предизвикателства. Практиката я усъвършенства все повече.

  За запазване на час: +359 87 778 8557

  Д-р Вилиана Ботушанова

  Д-р Вилиана Ботушанова завършва Факултет по дентална медицина към Медицински университет, гр. София, през 2024. Член на български зъболекарски съюз. Има интерес към естетичната стоматология. Активна и дейна, като студент е организатор на студентски конгрес IBCS две поредни години. Страхотно попълнение към колектива. Отличава се със спокойствие и позитивизъм, любознателност и старание.

  За запазване на час: +359 87 778 8557

  Нашите предимства

  Дентална клинка Face ID – екип от отлични зъболекари в град София:

  icon1

  Висока квалификация и прекрасно отношение

  Нашият екип е съставен от прекрасни професионалисти, които имат лична грижа към всеки казус и пациент.

  icon2

  Високотехнологично оборудване

  Разполагаме с високотехнологично оборудване, което позволява на нашите специалисти най-добра грижа към пациентите ни.

  nhif_logo

  Работим с НЗОК

  Ние сме дентална клиника, която работи по здравна каса и дава възможност за запазване на час със зъболекар по НЗОК.

  icon4

  С намалена болка

  Използваме модерна технология за упойка, която селектира локално нужната зона, с което намалява усещането за болка до минимум.

  Отличия, обучения и сертификати

  Нашата клиника

  Отзиви

  Face ID - Dental Clinic
  5.0
  На база на 30 отзива
  powered by Google
  Yani BuchkovYani Buchkov
  09:10 01 Mar 23
  Страхотен професионализъм и уникално отношение към пациента. С две ръце препоръчвам, наистина! Клиниката е с модерен дизайн, хигиената е на адски много високо ниво, което бе важно за мен, атмосферата те кара наистина да се отпуснеш. Д-р Цанова е уникален специалист, много внимателна, безпогрешна във всяко едно отношение по отношение на работата си. Говори човек, който има фобия от малък към тези неща, така че наистина щом мен успяха да успокоят и спечелят, разбирайте за какво става въпрос. Силно препоръчвам!!!!
  Vanessa NenovaVanessa Nenova
  19:39 17 Jan 23
  Когато става дума за здраве, съм доста внимателна в избора си, а с тази клиника определено останах доволна. Поверих се в ръцете на страхотен екип от професионалисти със страхотно отношение!
  Dima TsanovaDima Tsanova
  15:02 17 Jan 23
  Клиниката е много добре оборудвана, а отношението към пациентите - чудесно. Много удовлетворяващо е да видиш толкова млади хора, да работят така професионално.
  Petko BelovPetko Belov
  16:05 04 Jan 23
  Силно препоръчвам! Професионално отношение, отлични цени и най модерна техника. Успяха да излекуват зъб който два други кабинета не успяха!
  Maya IvanovskaMaya Ivanovska
  09:52 04 Jan 23
  Страхотен професионализъм и мило отношение от страна на зъболекарите в клиниката. Имат страхотен личен подход към пациентите. Атмосферата също е приятна - чисто и уютно. Препоръчвам!
  js_loader

  Запазете час

  Наличие на безплатен паркинг

  Свободни места за Вашето удобство - паркинг локация

  Удобен градски транспорт

  До нас спират линии 67 и 102 на градския транспорт

  Koнтакти

  Свържете се с нас

  и Получете Безплатна Телефонна Консултация

  За запазване на час:

  nhif_logo

  или

  Можете да оставите Вашите контакти и наш служител ще се свърже с Вас за запазване на час в удобно за Вас време