fbpx

Ортодонтско лечение

Какво представлява?

🦷 Признаци и симптоми:
→ Ортодонтските проблеми са свързани с неправилно подредени, струпани зъби и проблеми в развитието на челюстите, вследствие на което се получава несъответствие между съотношенията на зъбите – захапката. Дори и на пръв поглед козметичен проблем, една неправилна захапка и неправилно завъртяни зъби оказват цялостно влияние върху здравето на човек – пародонта, емайла и дентина, ставите, костната структура, симетрията на лицето, дишането и говора. С времето последиците биха стигнали до прекомерно изтриване на зъбните структури,дори и тяхното счупване, заради натоварването им, понижение на захапката, проблеми със ставата, проблеми с венците и чувствителност.

Свържете се с нас

и Получете Безплатна Телефонна Консултация

За запазване на час:

nhif_logo

или

Можете да оставите Вашите контакти и наш служител ще се свърже с Вас за запазване на час в удобно за Вас време:


  📌 Причини и причинители:
  → Едни от причините за разместването на зъбите в доста от случаите са вредни навици, които не са изкоренени при профилактика в детството – неправилно дишане, преглъщане и разположение на езика в устата. В доста от случаите пациентите не осъзнават, че ги имат, поради това прегледът трябва да бъде достатъчно обстоен. Друга причина е, разбира се, наследственият фактор – недостатъчно развитие на челюстите и голям размер на зъбите или малък размер на зъбите и прекалено развита костна структура, също и липса на зародиши на някои зъби – латерални резци, премолари, ретинирани в костта кучешки зъби. Причини за неправилно пробили постоянни зъби се коренят понякога още при смяната на временното съзъбие – при преждевременно изваден временен (млечен) зъб, постоянният може да пробие на грешното място. Освен това, кариесът и неговите усложнения на временното съзъбие, както и травмите, повлияват на пробива и разположението на постоянните зъби. Доста честа причина за струпване, или избутване на зъби са пробивът на мъдреците, които доста често пробиват в неправилна позиция.

  ✅ Как е нужно да се лекува:
  → Профилактиката и лечението трябва да започнат още в ранна детска възраст, когато целта е да формира правилния растеж на детската челюст, да се осигури място за поникване и растеж на постоянните зъби, да се елиминира вредните навици, да се подобри говора и дишането. Може да стане със трейнър, снемаем апарат или брекети. Използват се и функционални апарати за корекции на челюстта. Устройствата използват силата на мускулите на самите челюсти.
  → Брекетите са фиксирани ортодонтски апарати, които имат за цел да изправят неправилно подредените зъби в зъбната дъга. Използват се за да коригират захапката, да подобрят естетически подредбата на зъбите, както и при други специфични проблеми. Брекетите работят чрез постоянно упражняване на умерена сила върху зъбите, която се регулира с различни дъги.
  → Алайнерите са подвижни устройства, изработени от здрав, прозрачен ,еластичен материал, които покриват цялата зъбна дъга и оказват механично въздействие на проблемните участъци. Използват се за изправяне на зъби.

  🔸 Какво е важно да знаете:
  → Пациентът трябва да знае,че времето на лечение зависи от сериозността на проблема и от собствената му отговорност. Може да продължи от няколко месеца до 2,5 години. Също така, всички ортодонтски апарати предизвикват определен дискомфорт, докато пациентът свикне с носенето им. След свалянето на брекетите, за да фиксираме зъбите в желаната позиция е необходимо поставянето на ретейнъри. Пациентът трябва да поддържа безупречна орална хигиена по време на ортодонтското лечение и да не изпуска профилактичните прегледи за диагностика на кариес и неговите усложнения.

  Ортодонтското лечение се състои в правилното подреждане на зъбите, постигане на нормално съотношение и положение на двете челюсти и правилна захапва. Може да се провежда във всяка една възраст. Използват се различни начини и средства като това зависи от тежестта на случая и възрастта на пациента. В детска възраст се използват различни по вид снемаеми апарати. При възрастни пациенти се използват брекети или алайнери за ортодонтско лечение.

  Нашият екип

  Д-р Ивета Цанова

  Д-р Ивета Цанова, завършила Факултет по дентална медицина към Медицински университет, гр. София, през 2017.
  Член на български зъболекарски съюз.
  С интерес към естетична стоматология и ендодонтията. Посещавала е множество лекции и курсове, български и чуждестранни, постоянно обогатяваща се, като следи новите трендове. Старае се да подхожда към всеки пациент персонално. Денталната медицина е нейното призвание.

  За запазване на час: +359 87 778 8557

  Д-р Вяра Петрова

  Д-р Вяра Петрова завършва Факултет по дентална медицина към Медицински университет, гр. София, през 2023. Член на български зъболекарски съюз. Има засилен интерес към диагностиката на дентални заболявания, естетичната възстановителна стоматология и към ендодонтията. Посещавала е курсове и лекции в тези области. Ентусиазирана, комуникативна и обичаща клинични предизвикателства. Практиката я усъвършенства все повече.

  За запазване на час: +359 87 778 8557

  Д-р Вилиана Ботушанова

  Д-р Вилиана Ботушанова завършва Факултет по дентална медицина към Медицински университет, гр. София, през 2024. Член на български зъболекарски съюз. Има интерес към естетичната стоматология. Активна и дейна, като студент е организатор на студентски конгрес IBCS две поредни години. Страхотно попълнение към колектива. Отличава се със спокойствие и позитивизъм, любознателност и старание.

  За запазване на час: +359 87 778 8557

  Нашите предимства

  Дентална клинка Face ID – екип от отлични зъболекари в град София:

  icon1

  Висока квалификация и прекрасно отношение

  Нашият екип е съставен от прекрасни професионалисти, които имат лична грижа към всеки казус и пациент.

  icon2

  Високотехнологично оборудване

  Разполагаме с високотехнологично оборудване, което позволява на нашите специалисти най-добра грижа към пациентите ни.

  nhif_logo

  Работим с НЗОК

  Ние сме дентална клиника, която работи по здравна каса и дава възможност за запазване на час със зъболекар по НЗОК.

  icon4

  С намалена болка

  Използваме модерна технология за упойка, която селектира локално нужната зона, с което намалява усещането за болка до минимум.

  Отличия, обучения и сертификати

  Нашата клиника

  Отзиви

  Face ID - Dental Clinic
  5.0
  На база на 30 отзива
  powered by Google
  Yani BuchkovYani Buchkov
  09:10 01 Mar 23
  Страхотен професионализъм и уникално отношение към пациента. С две ръце препоръчвам, наистина! Клиниката е с модерен дизайн, хигиената е на адски много високо ниво, което бе важно за мен, атмосферата те кара наистина да се отпуснеш. Д-р Цанова е уникален специалист, много внимателна, безпогрешна във всяко едно отношение по отношение на работата си. Говори човек, който има фобия от малък към тези неща, така че наистина щом мен успяха да успокоят и спечелят, разбирайте за какво става въпрос. Силно препоръчвам!!!!
  Vanessa NenovaVanessa Nenova
  19:39 17 Jan 23
  Когато става дума за здраве, съм доста внимателна в избора си, а с тази клиника определено останах доволна. Поверих се в ръцете на страхотен екип от професионалисти със страхотно отношение!
  Dima TsanovaDima Tsanova
  15:02 17 Jan 23
  Клиниката е много добре оборудвана, а отношението към пациентите - чудесно. Много удовлетворяващо е да видиш толкова млади хора, да работят така професионално.
  Petko BelovPetko Belov
  16:05 04 Jan 23
  Силно препоръчвам! Професионално отношение, отлични цени и най модерна техника. Успяха да излекуват зъб който два други кабинета не успяха!
  Maya IvanovskaMaya Ivanovska
  09:52 04 Jan 23
  Страхотен професионализъм и мило отношение от страна на зъболекарите в клиниката. Имат страхотен личен подход към пациентите. Атмосферата също е приятна - чисто и уютно. Препоръчвам!
  js_loader

  Запазете час

  Наличие на безплатен паркинг

  Свободни места за Вашето удобство - паркинг локация

  Удобен градски транспорт

  До нас спират линии 67 и 102 на градския транспорт

  Koнтакти

  Свържете се с нас

  и Получете Безплатна Телефонна Консултация

  За запазване на час:

  nhif_logo

  или

  Можете да оставите Вашите контакти и наш служител ще се свърже с Вас за запазване на час в удобно за Вас време