fbpx

Лош дъх

Какво представлява?

🦷 Признаци и симптоми:
→ Лошият дъх или халитоза се свързва с редица фактори – храносмилателни нарушения, диети свързани с високо съдържание на животински протеини, при продължително гладуване, при което организмът започва разграждането на мастните си запаси, като отделя кетони. Тютюнопушенето също е причина за лош дъх, заради съдържанието на катрани, както и изсушаването на устната лигавица, при което тя става резервоар на бактерии, които отделят определени съединения.

Свържете се с нас

и Получете Безплатна Телефонна Консултация

За запазване на час:

nhif_logo

или

Можете да оставите Вашите контакти и наш служител ще се свърже с Вас за запазване на час в удобно за Вас време:


  📌 Причини и причинители:
  → Причините, които са свързани с устната кухина, са натрупването на зъбен камък и плака, особено под венците. Бактериите, съдържащи се в зъбната плака, отделят определени серни съединения, които причиняват лошия дъх. Съчетани с действието на слюнката и липсата на добра устна хигиена, наличието на лош дъх става хронично. Тези анаеробни бактерии се намират и по налепи върху езика, под протези, в пародонтални джобове, при наличие на абсцес, около конструкции и не добре полирани пломби. Това са места, които могат да бъдат причината за лош дъх. Усещането за сухота в устата – също може да е причина за лош дъх. Тъй като слюнката вече не изпълнява антибактериалната си роля, бактериите се размножават и произвеждат летливи серни съединения, като разграждат протеините в устната кухина.

  ✅ Как е нужно да се лекува:
  → На първо място е спазването на безупречна орална хигиена, както и допълнителни средства за орална хигиена – конци за зъби, интердентални четки, води за уста, редовни посещения за почистване на зъбен камък, при наличие на протези – грижа и редовни почиствания. При наличие на хормонално заболяване, заболяване на респираторния тракт, заболяване на храносмилателната система и др, трябва пациентът да се обърне към лекуващия го лекар. При наличие на сухота на устата (ксеростомия) трябва да се приема така наречената „изкуствена слюнка“ или медикаменти, подтикващи слюноотделянето, също така и заместване на приема на медикаменти, ускоряващи ксеростомията – например при някои сърдечно-съдови заболявания. Могат да се използват и специални спрейове, освежаващи дъха, както и консумация на плодове като ябълки.

  🔸 Какво е важно да знаете:
  → Пациентите трябва да знаят, че ако при наличие на безупречна орална хигиена и отсъствие на зъбен камък и плака, имат лош дъх, то това би могло да бъде симптом на заболяване и добре веднага да посетят лекуващия си лекар.

  Причините за лошия дъх може да са различни- наличие на зъбен камък и плака, множество кариеси, нелекувани и силно разрушени зъби, стари протезни конструкции, които подлежат на смяна. Лошият дъх може да се дължи и на проблеми с общото състояние на пациента и от начина му на живот, приема на определени храни и напитки. При наличието на дентални причини е необходимо лечението им.

  Нашият екип

  Д-р Ивета Цанова

  Д-р Ивета Цанова, завършила Факултет по дентална медицина към Медицински университет, гр. София, през 2017.
  Член на български зъболекарски съюз.
  С интерес към естетична стоматология и ендодонтията. Посещавала е множество лекции и курсове, български и чуждестранни, постоянно обогатяваща се, като следи новите трендове. Старае се да подхожда към всеки пациент персонално. Денталната медицина е нейното призвание.

  За запазване на час: +359 87 778 8557

  Д-р Вяра Петрова

  Д-р Вяра Петрова завършва Факултет по дентална медицина към Медицински университет, гр. София, през 2023. Член на български зъболекарски съюз. Има засилен интерес към диагностиката на дентални заболявания, естетичната възстановителна стоматология и към ендодонтията. Посещавала е курсове и лекции в тези области. Ентусиазирана, комуникативна и обичаща клинични предизвикателства. Практиката я усъвършенства все повече.

  За запазване на час: +359 87 778 8557

  Д-р Вилиана Ботушанова

  Д-р Вилиана Ботушанова завършва Факултет по дентална медицина към Медицински университет, гр. София, през 2024. Член на български зъболекарски съюз. Има интерес към естетичната стоматология. Активна и дейна, като студент е организатор на студентски конгрес IBCS две поредни години. Страхотно попълнение към колектива. Отличава се със спокойствие и позитивизъм, любознателност и старание.

  За запазване на час: +359 87 778 8557

  Нашите предимства

  Дентална клинка Face ID – екип от отлични зъболекари в град София:

  icon1

  Висока квалификация и прекрасно отношение

  Нашият екип е съставен от прекрасни професионалисти, които имат лична грижа към всеки казус и пациент.

  icon2

  Високотехнологично оборудване

  Разполагаме с високотехнологично оборудване, което позволява на нашите специалисти най-добра грижа към пациентите ни.

  nhif_logo

  Работим с НЗОК

  Ние сме дентална клиника, която работи по здравна каса и дава възможност за запазване на час със зъболекар по НЗОК.

  icon4

  С намалена болка

  Използваме модерна технология за упойка, която селектира локално нужната зона, с което намалява усещането за болка до минимум.

  Отличия, обучения и сертификати

  Нашата клиника

  Отзиви

  Face ID - Dental Clinic
  5.0
  На база на 30 отзива
  powered by Google
  Yani BuchkovYani Buchkov
  09:10 01 Mar 23
  Страхотен професионализъм и уникално отношение към пациента. С две ръце препоръчвам, наистина! Клиниката е с модерен дизайн, хигиената е на адски много високо ниво, което бе важно за мен, атмосферата те кара наистина да се отпуснеш. Д-р Цанова е уникален специалист, много внимателна, безпогрешна във всяко едно отношение по отношение на работата си. Говори човек, който има фобия от малък към тези неща, така че наистина щом мен успяха да успокоят и спечелят, разбирайте за какво става въпрос. Силно препоръчвам!!!!
  Vanessa NenovaVanessa Nenova
  19:39 17 Jan 23
  Когато става дума за здраве, съм доста внимателна в избора си, а с тази клиника определено останах доволна. Поверих се в ръцете на страхотен екип от професионалисти със страхотно отношение!
  Dima TsanovaDima Tsanova
  15:02 17 Jan 23
  Клиниката е много добре оборудвана, а отношението към пациентите - чудесно. Много удовлетворяващо е да видиш толкова млади хора, да работят така професионално.
  Petko BelovPetko Belov
  16:05 04 Jan 23
  Силно препоръчвам! Професионално отношение, отлични цени и най модерна техника. Успяха да излекуват зъб който два други кабинета не успяха!
  Maya IvanovskaMaya Ivanovska
  09:52 04 Jan 23
  Страхотен професионализъм и мило отношение от страна на зъболекарите в клиниката. Имат страхотен личен подход към пациентите. Атмосферата също е приятна - чисто и уютно. Препоръчвам!
  js_loader

  Запазете час

  Наличие на безплатен паркинг

  Свободни места за Вашето удобство - паркинг локация

  Удобен градски транспорт

  До нас спират линии 67 и 102 на градския транспорт

  Koнтакти

  Свържете се с нас

  и Получете Безплатна Телефонна Консултация

  За запазване на час:

  nhif_logo

  или

  Можете да оставите Вашите контакти и наш служител ще се свърже с Вас за запазване на час в удобно за Вас време