fbpx

Кореново лечение (ендодонтско)

Какво представлява?

🦷 Признаци и симптоми:
→ Кореново лечение (премахване на вътрешното съдържимо на зъба) се на налага най-често при възпалителни състояние като пулпит, периодонтит, киста. Всяко състояние се характиризита с определена симптоматика, някой възпалителни заболявания могат да се открият при рутинен преглед – те са без изразена болкова симптоматика. Обикновено тези процеси са хронични и могат да се обострят – тогава се появява болка. Най-честото усложнение на кариесът е пулпитът. Той може да бъде остър – тук се появява силна болка, която може да бъде на периоди (започва и спира на различни периоди от време) или постоянна. Останалите състояния също могат да бъдат остри и хронични. За да се изясни диагностиката е необходима рентгенова снимка.

Свържете се с нас

и Получете Безплатна Телефонна Консултация

За запазване на час:

nhif_logo

или

Можете да оставите Вашите контакти и наш служител ще се свърже с Вас за запазване на час в удобно за Вас време:


  📌 Причини и причинители:
  → Основният причинител на тези възпалителни състояния са микроорганизмите в човешката уста. При необходимите условия – когато зъбната плака не бъде добре почистена, те я използват като храна и се образуват киселини, които започват да разграждат структурите на зъба – емайл и дентин, образува се кариес. При нелекуването му, той достига до нерва и го възпалява. Други причини са предишно кореново лечечение, при което не е елиминирана инфекцията и не е постигната херметичност на пълнежа.

  ✅ Как е нужно да се лекува:
  → Лечението се извърша като се премахне вътрешността на зъба. Това може да бъде пулпа (нерв) или предишна заплънка на каналите от старо лечение. Извършва се с набор от специални инструменти. Измерва се дължината на кореновите канали. Почистените канали се дезинфекцират с определени разтвори, които по химичен път премахват мръсната материя. Така подготвеният канал се запълва с подходящ материал, който херметизира вътрешността на зъба.

  🔸 Какво е важно да знаете:
  → Лечението може да се извърши в рамките на няколко посещения в зависимост от сложността на случая. Най-често това се извършва, когато ще се лекува зъб с предишна коренова заплънка. В някой случаи пълнежът е много твърд и създава трудности при премахването му. Счупените инструменти също създават трудности – необходимо е да бъдат заобиколени или премахнати. Повреме на кореновото лечение е възможно да възникне болка – в случая трябва да е извърши промивка на каналите на зъба. Необходимо е зъбите, които са лекувани по този начин да се следят след определено време чрез рентгенови снимки.

  Ендодонтското кореново лечение се прилага при състояния като пулпит и периодонтит. При него се използват специални инструменти и разтвори, извършва се механично и химично почистване на кореновите канали. След като инфекцията е елиминирана, кореновите канали се херметизират с подходящ материал.

  Преди/След

  Нашият екип

  Д-р Ивета Цанова

  Д-р Ивета Цанова, завършила Факултет по дентална медицина към Медицински университет, гр. София, през 2017.
  Член на български зъболекарски съюз.
  С интерес към естетична стоматология и ендодонтията. Посещавала е множество лекции и курсове, български и чуждестранни, постоянно обогатяваща се, като следи новите трендове. Старае се да подхожда към всеки пациент персонално. Денталната медицина е нейното призвание.

  За запазване на час: +359 87 778 8557

  Д-р Вяра Петрова

  Д-р Вяра Петрова завършва Факултет по дентална медицина към Медицински университет, гр. София, през 2023. Член на български зъболекарски съюз. Има засилен интерес към диагностиката на дентални заболявания, естетичната възстановителна стоматология и към ендодонтията. Посещавала е курсове и лекции в тези области. Ентусиазирана, комуникативна и обичаща клинични предизвикателства. Практиката я усъвършенства все повече.

  За запазване на час: +359 87 778 8557

  Д-р Вилиана Ботушанова

  Д-р Вилиана Ботушанова завършва Факултет по дентална медицина към Медицински университет, гр. София, през 2024. Член на български зъболекарски съюз. Има интерес към естетичната стоматология. Активна и дейна, като студент е организатор на студентски конгрес IBCS две поредни години. Страхотно попълнение към колектива. Отличава се със спокойствие и позитивизъм, любознателност и старание.

  За запазване на час: +359 87 778 8557

  Нашите предимства

  Дентална клинка Face ID – екип от отлични зъболекари в град София:

  icon1

  Висока квалификация и прекрасно отношение

  Нашият екип е съставен от прекрасни професионалисти, които имат лична грижа към всеки казус и пациент.

  icon2

  Високотехнологично оборудване

  Разполагаме с високотехнологично оборудване, което позволява на нашите специалисти най-добра грижа към пациентите ни.

  nhif_logo

  Работим с НЗОК

  Ние сме дентална клиника, която работи по здравна каса и дава възможност за запазване на час със зъболекар по НЗОК.

  icon4

  С намалена болка

  Използваме модерна технология за упойка, която селектира локално нужната зона, с което намалява усещането за болка до минимум.

  Отличия, обучения и сертификати

  Нашата клиника

  Отзиви

  Face ID - Dental Clinic
  5.0
  На база на 30 отзива
  powered by Google
  Yani BuchkovYani Buchkov
  09:10 01 Mar 23
  Страхотен професионализъм и уникално отношение към пациента. С две ръце препоръчвам, наистина! Клиниката е с модерен дизайн, хигиената е на адски много високо ниво, което бе важно за мен, атмосферата те кара наистина да се отпуснеш. Д-р Цанова е уникален специалист, много внимателна, безпогрешна във всяко едно отношение по отношение на работата си. Говори човек, който има фобия от малък към тези неща, така че наистина щом мен успяха да успокоят и спечелят, разбирайте за какво става въпрос. Силно препоръчвам!!!!
  Vanessa NenovaVanessa Nenova
  19:39 17 Jan 23
  Когато става дума за здраве, съм доста внимателна в избора си, а с тази клиника определено останах доволна. Поверих се в ръцете на страхотен екип от професионалисти със страхотно отношение!
  Dima TsanovaDima Tsanova
  15:02 17 Jan 23
  Клиниката е много добре оборудвана, а отношението към пациентите - чудесно. Много удовлетворяващо е да видиш толкова млади хора, да работят така професионално.
  Petko BelovPetko Belov
  16:05 04 Jan 23
  Силно препоръчвам! Професионално отношение, отлични цени и най модерна техника. Успяха да излекуват зъб който два други кабинета не успяха!
  Maya IvanovskaMaya Ivanovska
  09:52 04 Jan 23
  Страхотен професионализъм и мило отношение от страна на зъболекарите в клиниката. Имат страхотен личен подход към пациентите. Атмосферата също е приятна - чисто и уютно. Препоръчвам!
  js_loader

  Запазете час

  Наличие на безплатен паркинг

  Свободни места за Вашето удобство - паркинг локация

  Удобен градски транспорт

  До нас спират линии 67 и 102 на градския транспорт

  Koнтакти

  Свържете се с нас

  и Получете Безплатна Телефонна Консултация

  За запазване на час:

  nhif_logo

  или

  Можете да оставите Вашите контакти и наш служител ще се свърже с Вас за запазване на час в удобно за Вас време