fbpx

Абсцес на зъб

Какво представлява?

🦷 Признаци и симптоми:
→ Абсцес на зъб е остро възпалително заболяване на меките тъкани, при което се образува кухина запълнена с гной. Абсцесът може да премине във флегмон – дифузно разпространение на гнойната колекция между меките тъкани не лицето. Най-честите симптоми при абсцеса са отокът на лицето, кожата може да бъде и зачервена. Болката, която се появява е много силна и постоянна с характерна за нея пулсиращ характер. Зъбът може да бъде подвижен и болезнен при натиск. Наблюдава се неприятен дъх от устата на пациента.

Свържете се с нас

и Получете Безплатна Телефонна Консултация

За запазване на час:

nhif_logo

или

Можете да оставите Вашите контакти и наш служител ще се свърже с Вас за запазване на час в удобно за Вас време:


  📌 Причини и причинители:
  → Най-честите причини за възникването на абсцесите са хроничните възпалителни заболявания – периодонтити. Други състояния, които могат да предизвикат абсцесите са кистите, недобре пробилите мъдреци, както и при проблем с венците – гингивити и пародонтити.

  ✅ Как е нужно да се лекува:
  → Лечението на абсцеса се състои в елиминиране на гнойната колекция чрез разрез т.нар. инцизия, чрез който се дава изход на гнойната колекция в меките тъкани. Извършва се със скалпел. Назначава се и антибиотично лечение. Зъбът, който е причина, се лекува ендодонтски – почистват се кореновите канали на зъба. Ако зъбът не може да бъде лекуван със стандартните методи – ако е много разрушен и не може да бъде изграден, ако каналите на зъба са непроходими, тогава се пристъпва към вадене на зъба. Ако причината е от пародонтален характер – почистват се добре венците по хирургинен и нехирургичен метод.

  🔸 Какво е важно да знаете:
  → Необходимо е при антибиотично лечение да спазвате предписанието на вашия дентален лекар. Абсцесът е сериозно заболяване и много бързо може да засегне съседни области от лицето и да влоши общото състояние на пациента.

  Абсцес на зъб може да има при възпаление периодонтален характер – от корените на зъба, или пародонтален характер – от възпаление на венците. Абсцесът представлява подутина около зъба. Абсцесът на зъба се лекува като се премахне гнойната колекция и лечение на зъба, който е причинител.

  Нашият екип

  Д-р Ивета Цанова

  Д-р Ивета Цанова, завършила Факултет по дентална медицина към Медицински университет, гр. София, през 2017.
  Член на български зъболекарски съюз.
  С интерес към естетична стоматология и ендодонтията. Посещавала е множество лекции и курсове, български и чуждестранни, постоянно обогатяваща се, като следи новите трендове. Старае се да подхожда към всеки пациент персонално. Денталната медицина е нейното призвание.

  За запазване на час: +359 87 778 8557

  Д-р Вяра Петрова

  Д-р Вяра Петрова завършва Факултет по дентална медицина към Медицински университет, гр. София, през 2023. Член на български зъболекарски съюз. Има засилен интерес към диагностиката на дентални заболявания, естетичната възстановителна стоматология и към ендодонтията. Посещавала е курсове и лекции в тези области. Ентусиазирана, комуникативна и обичаща клинични предизвикателства. Практиката я усъвършенства все повече.

  За запазване на час: +359 87 778 8557

  Д-р Вилиана Ботушанова

  Д-р Вилиана Ботушанова завършва Факултет по дентална медицина към Медицински университет, гр. София, през 2024. Член на български зъболекарски съюз. Има интерес към естетичната стоматология. Активна и дейна, като студент е организатор на студентски конгрес IBCS две поредни години. Страхотно попълнение към колектива. Отличава се със спокойствие и позитивизъм, любознателност и старание.

  За запазване на час: +359 87 778 8557

  Нашите предимства

  Дентална клинка Face ID – екип от отлични зъболекари в град София:

  icon1

  Висока квалификация и прекрасно отношение

  Нашият екип е съставен от прекрасни професионалисти, които имат лична грижа към всеки казус и пациент.

  icon2

  Високотехнологично оборудване

  Разполагаме с високотехнологично оборудване, което позволява на нашите специалисти най-добра грижа към пациентите ни.

  nhif_logo

  Работим с НЗОК

  Ние сме дентална клиника, която работи по здравна каса и дава възможност за запазване на час със зъболекар по НЗОК.

  icon4

  С намалена болка

  Използваме модерна технология за упойка, която селектира локално нужната зона, с което намалява усещането за болка до минимум.

  Отличия, обучения и сертификати

  Нашата клиника

  Отзиви

  Face ID - Dental Clinic
  5.0
  На база на 30 отзива
  powered by Google
  Yani BuchkovYani Buchkov
  09:10 01 Mar 23
  Страхотен професионализъм и уникално отношение към пациента. С две ръце препоръчвам, наистина! Клиниката е с модерен дизайн, хигиената е на адски много високо ниво, което бе важно за мен, атмосферата те кара наистина да се отпуснеш. Д-р Цанова е уникален специалист, много внимателна, безпогрешна във всяко едно отношение по отношение на работата си. Говори човек, който има фобия от малък към тези неща, така че наистина щом мен успяха да успокоят и спечелят, разбирайте за какво става въпрос. Силно препоръчвам!!!!
  Vanessa NenovaVanessa Nenova
  19:39 17 Jan 23
  Когато става дума за здраве, съм доста внимателна в избора си, а с тази клиника определено останах доволна. Поверих се в ръцете на страхотен екип от професионалисти със страхотно отношение!
  Dima TsanovaDima Tsanova
  15:02 17 Jan 23
  Клиниката е много добре оборудвана, а отношението към пациентите - чудесно. Много удовлетворяващо е да видиш толкова млади хора, да работят така професионално.
  Petko BelovPetko Belov
  16:05 04 Jan 23
  Силно препоръчвам! Професионално отношение, отлични цени и най модерна техника. Успяха да излекуват зъб който два други кабинета не успяха!
  Maya IvanovskaMaya Ivanovska
  09:52 04 Jan 23
  Страхотен професионализъм и мило отношение от страна на зъболекарите в клиниката. Имат страхотен личен подход към пациентите. Атмосферата също е приятна - чисто и уютно. Препоръчвам!
  js_loader

  Запазете час

  Наличие на безплатен паркинг

  Свободни места за Вашето удобство - паркинг локация

  Удобен градски транспорт

  До нас спират линии 67 и 102 на градския транспорт

  Koнтакти

  Свържете се с нас

  и Получете Безплатна Телефонна Консултация

  За запазване на час:

  nhif_logo

  или

  Можете да оставите Вашите контакти и наш служител ще се свърже с Вас за запазване на час в удобно за Вас време